Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa

Hasznos linkek

 

Önként vállalt feladatok

 

Projektlátogatás Nicken - "Kulturális Örökségek Napjai"
Időpont: 2015. szeptember 19. (beszámoló .pdf)


Projektlátogatás,HANA-Trade Kft., Mersevát
időpont:2014. december 11. (beszámoló .pdf)

 

Projektlátogatás -Eredics Tibor vállalkozó Rábapaty
időpont: 2014. december 08. (beszámoló .pdf)


Projektlátogatás Nicken „Népviseletek és tánclépések” c. projekt átadója

Időpont 2014. szeptember 20. (beszámoló .pdf)

 

Projektlátogatás Nicken A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása

Időpont 2014. szeptember 20. (beszámoló .pdf)

 

Projektlátogatás Nicken

Időpont 2014. március 15. (beszámoló .pdf)

 

Projektlátogatás Szelestén

Időpont: 2013. október 11. (beszámoló .pdf)

 

Falunap Vasegerszegen

Időpont: 2013.augusztus 24.

Beszámoló: (pdf)

 

Nick falunap

Időpont: 2013. június 22. helyszín Nick

Leírás: Kedves meghívásnak tettünk eleget 2013. június 22-én, szombaton, amikor ellátogattunk a nicki Falunapra, mely hat év után került ismét megrendezésre a településen. (beszámoló itt .pdf)

 

III. Buti Pálinkafesztivál

Időpont:2013. június 15.  helyszín: Vönöck

Leírás: A térség egyik legjelentősebb fesztiváljára voltunk hivatalosak 2013. június 15-én, szombaton. A Buti család nevével fémjelzett fesztivál egy baráti beszélgetésből indult pálinkaversenyből nőtte ki magát, amit mára már országos szinten is jegyeznek. (összefoglaló itt .pdf)


Projektlátogatás - Répcelak, Szent István Répcelaki Kulturális Gyűjtemény

Időpont: 2013. február 8. Helyszín: Répcelak

Leírás letölthető itt (.pdf)

 

Projektlátogatás, Jánosháza Plébániaház

Időpont: 2012. december 16.  Helyszín : Jánosháza Plébániaház

Leírás letölthető: itt (.pdf)

 

Egy kis falu nagy napja – Projektlátogatás Nicken

Látogatás leírása letölthető itt (.pdf)

 

Projektlátogatás Ikervár
2012. március 28.

 

 

 

Ikervár a Rába völgyében fekvő, 1790 lakosú település, a "Batthyány család ősi fészke", Vas Megye egyik legrégibb települése. Szombathelytől 24, Sárvártól 8 km-re található.

 

 

 

A község büszke gazdag történelmi múltjára, amelyre utalnak azok a római időkből származó cseréptöredékek, melyeket az 1988-ban, a falu utcájában feltárt 160 sírból álló honfoglalás kori temetőben találtak. A községet a honfoglalás előtt szlávok lakták, a honfoglalás után pedig magyar településsé vált.

2011. augusztus 20-án Batthyány emlékhelyet avattak a faluban, az Ikervár Fejlődéséért Közalapítvány több 10 millió forintos sikeres pályázatának, és az önkormányzati támogatásnak köszönhetően a Batthyány kastéllyal átellenben emlékházat hoztak létre. A felújítás mintegy 43 millió forintba került, amelyhez 40 millió forint uniós (EMVA) támogatást nyert a város, a maradék három millió forintot az önkormányzat állta.

Az egykori mezővárosi rangot őrző patinás épület - amely 1903-tól évtizedekig a térség egyetlen szállodája, vendéglője volt - Ikervár történetét bemutató tárgyi örökség és az egykori miniszterelnök méltó emlékhelye lett.

A tárlókban a kelta és avar kori cserépedények, ezüst veretek, hajdíszek, karperecek, érmék, és egyéb használati tárgyak kaptak helyet.

 

Ikervár ékessége gróf Batthyány Lajos szobra - Bory Jenő alkotása -, amelyet közadakozásból állíttatott Ikervár lakossága. Az emlékművet 1913-ban leplezték le, a szobor másolata szintén az emlékházban kapott helyet.

 

Projektlátogatás Uraiújfalu
2012.február 20.

Az Uraiújfalui Polgárőr Egyesület az ÚMVP IV. tengely Közösségi célú fejlesztés, Közbiztonság és tűzvédelem fejlesztése célterületre, „Egyesületi hely felújítása" címen adott be támogatási kérelmet.
Az Önkormányzat tulajdonában levő épület biztosít helyet a Polgárőrség összejöveteleinek, valamint a szolgálatban levő polgárőrök időszakos melegedési lehetőségét, védelmét is biztosítja az időjárás viszontagságaival szemben. A külső homlokzat és tetőszerkezet sürgős felújítására volt szükség. Az épület belül rendezett, de a bútorzat kopott, mely minőségi cserére szorul az előzetes leírás szerint. Az eszközállomány is bővítést, kiegészítést igényel.
A projektgazda meg is valósította az elképzeléseket, megújult az egyesületi hely.
Az épület tetőhéjazatának teljes cseréje, a vakolat leverése és újravakolása, a nyílászárók mázolása megtörtént. Az eszközök beszerzésre kerültek, 1 db íróasztallal, 1 db számítógéppel és 20 db székkel gazdagodott a székhely. A járőrözést 2 db új kerékpár segíti. Az esős időszakban 10 db új esőkabát nyújt védelmet az időjárás viszontagságaival szemben.
A projekt bruttó 1.468.300 Ft felhasználásával valósult meg, az intenzitás 100%.

 

Projectlátogatás: (Egyházashetye) .pdf

Hagyományőrző nap Kemenesmihályfán 2011. augusztus 13-án

Hagyományőrző napra hívták Munkaszervezetünket a kemenesmihályfai szervezők. Délben közös ebéd várta a falu apraját nagyját, majd a szórakoztató programok vették kezdetüket. A színpadon elsőként a Flame Együttes és táncosai szórakoztatták a közönséget, majd a Lájk és a Sugarloaf Együttes vette át a mikrofont. Ez utóbbi zajos sikert aratott, számtalan közös fotó készült az énekesnővel és a zenekar tagjaival. Később a pápoci jazz-balettesek és a Kemenesmagasi citerazenekar szórakoztatta a közönséget, fellépett az Ungaresca Néptánc- és a Savaria Táncegyüttes. Az idősebb korosztályt egy kis retro muzsikával, és Rugli Gyula harmonikással próbáltak a szervezők táncra bírni. A szórakoztató programok mellett kirakodóvásár és helyi termék bemutató várta a gasztronómia szerelmeseit, diólekvárt, különféle mézeket, helyi borokat, kézzel készített sajtokat kínáltak a szervezők. A falunapi rendezvényt hajnalig tartó bál zárta, ahol a Ciao együttes szolgáltatta a talp alá valót.
Cságoly Szilvia


A Kissomlyón járt a Sághegy LEADER Egyesület vezetősége és Munkaszervezete 2011. július 13-án

A Sághegy LEADER Egyesület által lefedett térségben számos idegenforgalmi attrakció, természeti érték várja az idelátogatókat. Erdélyi János filmrendező idegenvezetésével most a Kissomlyót fedezte fel csapatunk, mely méltán híres szőlőjéről és boráról, valamint arról, hogy a tatárok elöl menekülő IV. Béla itt pihent meg egy rövid időre. Maga a község - Kissomlyó - az országos kék túra útvonalába esik, a hegy tetején áll a már említett Királykő, ahol Béla királyunk lovát itatta. Innen csodálatos kilátás nyílik a Ság-, a Sümegi-, illetve a Somló hegyre, de szép időben akár a Badacsonyig is elláthatunk. A Kissomlyó hegy lapos kúpja egy 4,5 millió éves vulkán kőbe zárt emléke. A Rába és a Marcal közötti síkságból szelíden kiemelkedő, szőlőtáblákkal borított domb tetején helyezkedik el a kráter, melyből évmilliókkal ezelőtt nagy robajjal sötét hamufelhő szállt fel, helyén később egy lávató keletkezett. A IXX. és a XX. században a kőbányászat vette át a természet erejének helyét, testvéréhez, a Ság-hegyhez hasonlóan több millió tonna követ termeltek ki a hegy gyomrából, melyből a környező települések épületeit húzták fel. Már a római korban rájöttek arra, hogy a vulkanikus talajnak köszönhetően kiváló bor készíthető a hegyre telepített szőlőfajtákból, manapság a sok apró pincében kóstolhatják meg az erre járók a hegy levét. Csapatunk a faluban találkozott, majd innen kapaszkodtunk fel a hegyre, ahol megnéztük a krátert, felmásztunk a Királykőhöz, és körbetekintettünk egészen a Somló hegyig. A kirándulás után Ambrus Lajos író invitált minket pincéjébe borkóstolóra, és egy jófajta pincepörköltre, mely Erdélyi János barátunk keze munkáját dícsérte.
Cságoly Szilvia


Falunappal egybekötött ÚMVP átadás Pápocon 2011. június 25-én

A programok délben kezdődtek a Pinceközben, ahol Horváth Tiborné köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőbeszédében kifejtette, hogy az idei Falunap ÚMVP támogatással jöhetett létre, egyúttal megköszönte a Sághegy LEADER Egyesület közreműködését. Elmondta, hogy további örömhírrel szolgálhat a falu lakosságának, hiszen a kultúrház és a tűzoltószertár felújítására is sor kerülhet szintén uniós forrásból. Ünnepélyes pillanatoknak is tanúi lehetett a közönség, hiszen a polgármester asszony és Kovács Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke együtt adta át ifj. Nováky Ernőnek, a Tűzoltó Egyesület elnökének a LEADER forrásból vásárolt eszközöket.
Délután kirakodóvásár, légvár, arcfestés, íjászat várta az érdeklődőket, valamint a tűzzománc készítést, és a népi kézműves holmikat is készíthettek a vállalkozó szelleműek. A közös ebéd után színes színpadi programok, és hajnalig tartó bál zárta a 2011-es Falunapot.
Cságoly Szilvia

Falunap, 2011. június 4. - Ostffyasszonyfán jártunk

Munkaszervezetünk meghívást kapott Ostffyasszonyfa polgármesterétől, Gecse Józseftől, hogy látogassunk el az idei Falunapra. Mint megtudtuk, az idei évben is számos színes és szórakoztató program várta a rendezvényre kilátogatókat. A programok reggel 8.30-kor kezdődtek a futballpályán, ahol kispályás labdarúgó torna várta a sportszerető közönséget. Délután történelmi játszóház, légvár, arc- és hennafestés, tereplövészet és a településen végigzakatoló kisvasút várta az érdeklődőket, valamint a Győri Széchenyi István Egyetem diákjai és oktatói által készített „ huper car napelemes autót" is kipróbálhatták a vállalkozó szelleműek. A színpadon a Celldömölki Soltis Lajos Színház „Vásári komédiák" című előadása nyitotta a műsort, majd az Energy-Dabaston Egyesület ostffyasszonyfai növendékeit, és a Sárvári Koncertfúvózenekart láthatta-hallgathatta a közönség. A szórakoztató programok szünetében a Vöröskeresztes asszonyok által főzött gulyást szolgálták fel a vendégeknek, eközben a Bátai Tambura Zenekar elevenítette fel a magyar cigány népzenei kultúra ma már ritkaságnak számító hagyományait. A báli hangulatot a Tapolcai Musical Színpad „ABBA SHOW"-ja alapozta meg, melyet csak fokozni tudott a Copacabana brazil tánc show. A falunapi rendezvényt hajnalig tartó bál zárta, ahol a Spontán együttes szolgáltatta a talp alá valót.

Cságoly Szilvia

utolsó frissítés: 2014.március 20.